Herkese Merhaba,
Mayıs ayı bültenimizde buluşmuş olmaktan çok mutluyuz 🥰
Odeo İSG’ de bu ay neler oldu , gelin beraber bakalım.
Şubat ayında yaşadığımız Güneydoğu anadolu depreminden sonra daha güvenli yarınlar yaratabilmek, bilinç ve farkındalığı artırabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Çalışmalarımızı sizinle paylaşmak isteriz.
Afet Farkındalık Eğitimleri
Şubat ayından beri herkesin aklında tek soru :
Şu an deprem olsa ne yapacağız?
Bu soruya cevap verebilmek adına, o günden bu yana birçok şirkette afet farkındalık eğitimleri düzenledik. Uzman eğitimlerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz bu eğitimlerde, afet öncesi hazırlık aşamaları, toplanma alanları, afet anında yapılması gerekenler ve doğru iletişim kaynaklarının kullanımı gibi birçok konuda bilgilendik..
Bunun yanı sıra kendinizi bir anda çök-kapan-tutun yaparken de bulabilirsiniz, bizden söylemesi 😊
Penti, YARGICI ve BESTSELLER gibi şirketler, bu eğitimleri çalışanlarına sağlayarak şirket içinde bilinçli bir kültürün oluşmasına katkıda bulundular. Umarız öğrendiğimiz bilgiler bir gün hayat kurtarır. Ancak en büyük temennimiz, öğrendiklerimizi hiçbir zaman uygulamak zorunda kalmamaktır…
Senaryolu Deprem Tatbikatları
Afet farkındalık eğitimleri her ne kadar etkileşimli eğitimler olsa da, öğrenmek pratik yapmaktan geçiyor. Evet, herkes kendi görevini öğrendi, şirket olarak ekiplerimizi kurduk ve tüm eğitimleri tamamladık. Peki, sonra ne olacak?
Deprem anında, bildiklerimizi tamamen unutabiliyoruz. Belirli aralıklarla tekrarladığımız tatbikatlar, farklı senaryolarla öğrendiklerimizi uygulamamıza ve hatalarımızı fark ederek gelişmemize olanak sağlıyor.
BESTSELLER ile yaptığımız afet farkındalık eğitiminin ardından her detayı düşünülerek yazılan deprem senaryosuyla gerçekleşen tatbikat ile öğrendiğimiz her bilgiyi pekiştirmiş olduk.
Tatbikatların sonunda, kaçış yollarımızın ve toplanma alanlarımızın yeterliliğini, risk oluşturan fiziksel etmenleri ve acil durum ekiplerimizin sorumluluk bilincini gözlemleme fırsatı buluyoruz. Her tatbikatta önceki hatalarımızı düzeltiyor ve sıfır hata hedefiyle ilerliyoruz.
Deprem tatbikatlarının, afet farkındalık eğitimlerinden sonra teorik bilgileri pratiğe dökmek amacıyla en az bir kez gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Afetlerde İlk Yardım Etkinliği
Yine bu ay, Johnson & Johnson çalışanlarına, yüksek bir katılım oranıyla 2 farklı oturumluk Afetlerde İlk yardım eğitimini gerçekleştirdik. Afet anlarında gereken ilk yardım ihtiyaçlarını, sertifikalı ilk yardımcılara nasıl destek olabileceğimizi ve afet durumlarında karşılaşabileceğimiz ilk yardım gerektiren olayları afetler konusunda uzman doktorlarımız ile konuştuk.
Eğitimden çok söyleşi gibi geçmesini istediğimiz bu etkinliğimiz ilk yardım bilincinin afetlerle ilişkisini anlamamızı sağlayan verimli bir etkinlikti.
GAP Analizi
Afet farkındalık eğitimleri, deprem tatbikatları, afetlerde ilkyardım ve benzeri çalışan odaklı hazırlık uygulamalarının yanı sıra, işyerimizi ve işyerinin fiziki risklerini tespit edebileceğimiz bir analizimiz bulunuyor.
GAP Analizi. Boşluk analizi olarak da bilinen bu uygulama uzman kişiler tarafından gerçekleştirilen saha ziyaretleri ve sistem denetimlerinin ardından afet ve acil durumlarda alınması gereken önlemler, hazırlıklar, standartlara yönelik işyerinin sistemsel risklerinin analiz edildiği bir uygulamadır.
Bu analiz ile beraber geniş çapta eksikler tespit edilir ve düzenleyici faaliyetlere yönelik önerilerle çalışmalar planlanır.
Bu ay Novo Nordisk ‘te GAP analizi gerçekleştirdik. Alanında uzman danışmanlarımız tarafından yapılan analiz sonucunda şirket, acil durumlar ve afetlere yönelik geliştirilmesi gereken konuları belirledi.
Ay boyunca gerçekleştirdiğimiz bütün çalışmalarda gördük ki , afetlere ve acil durumlara hazırlanmak istiyoruz fakat nasıl hazır olacağımızı bilmiyoruz. Şirketlerimizde hazırlanan Acil Durum Planlarının şirketlerin koşullarına, işleyişlerine ve yapılarına göre hazırlanmadığını , şirket yetkililerinin Acil Durum Planları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını gözlemledik. Acil durum ekiplerimizi neye göre seçeceğimizi, profesyonel arama kurtarma eğitimleri ile temel acil durum ekibi üyeleri eğitimlerinin birbiriyle karıştırıldığını ve bir bilgi kirliliği olduğunu farkettik.
Tüm bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak “Acil Durum Planınız Afetlere Hazır mı?” adlı bir söyleşi düzenledik. Moderatörlüğünü Pelin Çetin İhtiyar’ın yaptığı, yoğun bir katılımın olduğu bu söyleşide Afet ve Acil Durum Uzmanı olan sevgili hocamız Yeşim Hekim’in tecrübelerinden ve bilgisinden faydalandık.
Bütün afet ve acil durum hazırlık uygulamaları birbirleriyle ilişkilidir, ancak aynı zamanda bağımsız olarak gerçekleştirilebilirler. Sadece afet farkındalık eğitimi alabilir veya aynı anda hem GAP Analizi hem de deprem tatbikatı yapabilirsiniz. Tüm bu uygulamaları bir bütün olarak düşündüğümüzde, afetlere hazırlığı artırmak için tüm uygulamaları gerçekleştirmek önemlidir.
Bu nedenle tavsiyemiz, çalışanlarımızı eğitirken pratik uygulamaları da dahil etmek, çalışan odaklı uygulamaları gerçekleştirirken işyerimizin fiziksel şartlarını göz ardı etmemek veya sadece işyeri fiziksel şartlarımıza odaklanmamaktır.
Unutmayın, afetlere ve acil durumlara hazırlanmak uzun ama sonu faydalı bir süreçtir. Her uygulama ardından öğrendiklerimiz hem biz hem de ailemiz ve sosyal çevremiz için katkı sağlar. Bu zincirin bir parçası olmak ve daha güvenli yarınlar inşa etmek bizim elimizde!
Afet ve acil durumlara karşın hazırlık uygulamaları ile ilgili projeler yürütelim, eğitimler düzenleyelim hatta birlikte öğrenelim derseniz, her zaman sizinleyiz 🙂
Daha güvenli yarınlarda görüşmek üzere,
Sevgilerimizle, 🫶🏻
Odeo İSG Ekibi.